Informatii utile din orice domeniu din toata tara. Informatii generale structurate pe judete.

einformatii.ro - Infomatii utile
Cauta in : Informatii Utile | Catalog Companii | Acte Necesare | Stiri | Director Web | Pe Web

Google


 PREZENTARE JUDET > Asezarea geografica
Informatii despre judet
Asezarea geografica
Relieful judetului
Clima judetului
Teritoriu judetului
 Asezarea geografica

      Judetul Constanta este situat în partea de S-E a Romaniei, învecinandu-se la nord cu judetul Tulcea, la est cu Marea Neagra, la sud cu Bulgaria si la vest cu fluviul Dunarea.
Suprafata judetului Constanta este de 7 071 km2 si ocupa în acest sens locul 8 între judetele Romaniei. Din punct de vedere teritorial-administrativ este împartita în 3 municipii, 8 orase, 54 comune si 195 sate.

Forma de relief predominanta este podisul cu altitudine joasa, cu valori sub 200 de metri, doar în nordul judetului altitudinea atingand pe alocuri 250 m. Podisul Casimcea ocupa partea de nord a judetului, iar în partea de sud se întinde podisul Dobrogei de Sud care seamana cu o campie înalta cu aspect calcaros.

Litoralul Marii Negre este format la nord din cordoane de nisip care separa lacurile de mare, iar în partea sudica se remarca o faleza abrupta formata din calcare si loess cu înaltimi de 15-30 m. O trasatura distinctiva a judetului este prezenta lacurilor naturale si de lunca si a lagunelor (Oltina, Sinoe, Tasaul, Techirghiol, Mangalia).

Reteaua hidrografica a judetului este formata de urmatoarele cursuri de apa: Dunarea, pe o lungime de 137 km, Valea Carasu, Valea Baciu si Casimcea.

La est, judetul este scaldat de apele Marii Negre, o mare continentala cu golfuri larg deschise si putine peninsule. Datorita configuratiei tarmului si reliefului submarin, adancimea apei este mica în dreptul litoralului romanesc.

Reteaua hidrografica s-a îmbogatit prin darea în exploatare a Canalului Dunare - Marea Neagra pe o distanta de 64,2 km, Canalul Poarta Alba - Midia pe o distanta de 27,5 km si alte canale de irigatie din Valea Carasu.

Clima temperat - continentala, caracteristica judetului Constanta, este influentata de pozitia geografica, situarea între Dunare si Marea Neagra, precum si de particularitatile fizico-geografice ale teritoriului. În zona litorala, climatul temperat-continental prezinta o puternica influenta marina. Climatul marin este caracterizat prin veri a caror caldura este atenuata de briza marii si ierni blande, marcate de vanturi puternice si umede care bat dinspre mare. Valorile temperaturilor medii anuale variaza între 10-15 oC. Precipitatiile anuale variaza între 400-500 mm, zona cea mai saraca în precipitatii fiind litoralul, unde valoarea cantitatii de precipitatii se situeaza sub 400 mm.

În judetul Constanta s-au dezvoltat specii de plante care s-au adaptat conditiilor climatice de umiditate redusa.Vegetatia (alcatuita din plante ierboase) este caracteristica stepei, aici gasindu-se atat elemente floristice est-europene cat si specii din flora mediteraneana si balcanica.

Specificul faunei este determinat de conditiile naturale ale judetului si cuprinde mai multe specii: insecte, reptile, pasari si mamifere.
În regiune exista mai multe rezervatii naturale care constituie un punct de atractie inedit în oferta turistica a regiunii. Una din cele mai importante rezervatii se afla pe malul stang al Vaii Casimcea, în dreptul satului Cheia, acolo unde se gaseste Masivul Cheia. Rezervatia ocupa o suprafata de 285 ha si adaposteste cca 5-6 specii rare de flora. Alte rezervatii importante aflate pe teritoriul judetului Constanta: Rezervatia Fantanita-Murfatlar, Dunele litorale de la Agigea, Padurea Hagieni, Lacul Techirghiol, Canarelele de la Harsova, Pesterile de la Gurile Dobrogei, Punctul Fosilier de la Aliman, Seimenii Mari, Cernavoda si Reciful de la Topalu.

Bogatiile solului sunt reprezentate de suprafetele întinse de terenuri agricole, terenuri care reprezinta 80% din suprafata totala, din care suprafata arabila reprezinta cca. 85%.

În subsol sunt importante resurse minerale printre care se numara mineralele feroase, apele mineralizate, materialele de constructii, izvoarele mezotermale, rocile comune si cele fosfatice. Suprafata podisului este în mare parte acoperita de o patura de calcar si loess, podisul Casimcea avand chiar o structura aparte: un amestec de sisturi verzi acoperite de calcare jurasice si straturi de loess. Platforma continentala a Marii Negre are importante resurse de hidrocarburi si minerale puse în valoare pe masura darii în folosinta a unor instalatii de foraj marin. Din punct de vedere al resurselor,un interes special îl prezinta lacurile sarate Techirghiol si Nuntasi cu importantele lor rezerve de namol sapropelic cu valoroase calitati terapeutice.

 CURS VALUTAR (lei noi)
Vineri 20.05.2022
1 EUR +0.00% 4.9474 lei
1 USD +0.26% 4.7141 lei
Toate valutele
Joi 19.05.2022, BNR
Catalog de companii

Adauga o companie
Companii recent adaugate
NIKY COMSTIL SRL
Constanta, Constanta, Aleea Garofitei nr. 9
> Servicii
SC IDEAS TAN-TAM SRL SRL
Constanta, Constanta, Aleea Egretei nr. 17A
> Comert
KARTEZIAN GROUP SRL
Constanta, Constanta, B-dul Tomis nr. 143A
> Arhitectura
Cele mai accesate companii
CASANDA BABY SRL
Constanta, Constanta, Strada Munteniei nr. 28
> Recrutare si plasare personal
THESANCO SRL
Constanta, Constanta, Strada Sg. Nicolae Grindeanu nr. 64
> Produse
BOBINAJUL SRL
Constanta, Constanta, Strada Frunzelor nr. 93A
> Electrocasnice
fhr.ro - Gazduire siteuri
Director Web

Adauga un website
Websiteuri recent adaugate
Sicomarint
mobila si mobilier comercial (magazine, restaurante, cofetarii, baruri, discoteci, cazinouri); scaune de bucatarie;scaune de sufragerie; scaune de birou; scaune de bar si restaurante.
> Comert
Bel FIlm Studio
Fotograf Constanta - o echipa de fotografi profesionisti si cameramani din Constanta. Servicii foto-video botez, nunta, sedinte foto si alte evenimente.
> Servicii
Sejur Grecia - Sejur24
Rezerva acum un sejur Grecia si bucura-te de oferte deosebite! Preturile pornesc de la 56 de euro pentru 6 nopti cu foarte multe facilitati incluse! Va asteptam pe site-ul nostru sa descoperiti mai multe oferte pentru sejur Grecia 2015
> Agentii de turism
| TOP STELAR | top cele mai votate | top cele mai accesate | siteuri noi | siteuri recomandate | siteuri partenere | A - Z |
Reteaua noastra

© 2002 - 2022 einformatii.ro. Toate drepturile rezervate.
gazduire siteuri
Pagina generata in 0.0691 sec.
google-analytics.com